13CrMo4-5 / 1.7335

Euronom Utförande Material Svensk standard ASTM, ASME W.Stoff Arbetstemp. PDF Offert

13CrMo4-5

, , , , , SS 2216 Plåt: A/SA 387 gr 12.
Rör: A/SA 335 P12.
Rundstål: A/SA 182 F12
1.7335 max. ca. 500°C

Stålkvaliteten 13CrMo4-5 är en låglegerad krom-molybden-stålkvalitet med relativt låg kolhalt som används för högtemperaturapplikationer upp till 500°C. Tillsatsen av krom och molybden ger den hög motståndskraft mot korrosion och oxidation vid höga temperaturer. Denna stålkvalitet används vanligtvis för tillverkning av tryckkärl, rörledningar och delar inom kraftverksindustrin där höga mekaniska belastningar och höga temperaturer förekommer. Det är också en vanlig stålkvalitet för tillverkning av värmeväxlare och komponenter som utsätts för högt tryck och höga temperaturer.

13CrMo4-5 har goda mekaniska egenskaper vid både höga och låga temperaturer och är också känd för sin goda svetsbarhet och formbarhet. Dess höga motståndskraft mot korrosion och oxidation vid höga temperaturer gör den till en pålitlig stålkvalitet för användning i krävande applikationer så som ångpannor och tryckluftsbehållare. Sammanfattningsvis är 13CrMo4-5 en högpresterande, låglegerad krom-molybden-stålkvalitet som är lämplig för användning i högtemperaturapplikationer som kräver hög motståndskraft mot korrosion och oxidation.

Dimension Plåt2 - 160 mm
Dimension RundstångØ 6 - 850 mm
Rör / Rördelar / FlänsarJa
SmideJa
Platt / 4-kantJa
Sträckgränsmin. 300 N/mm²
Brottgräns450 - 600 N/mm²
Slagseghet+20°C / min.31J

Användningsområden för 13CrMo4-5

Stålet används ofta inom kraftindustri och inom kemisk industri. Det används främst för tillverkning av olika typer av

  • tryckkärl
  • ångpannor
  • turbinblad
  • tryckluftsbehållare
  • rörsystem

Som material är 13CrMo4-5 särskilt lämpligt att använda till rördelar som behöver klara av att transportera ånga eller vätska med hög temperatur. Sådana rördelar kan exempelvis vara överhettningsrör eller ång- och utloppskanaler.

Egenskaper för 13CrMo4-5

Stålet har egenskaper som gör det särskilt lämpligt för tillverkning av exempelvis ångpannor, rörsystem och tryckluftsbehållare. 13CrMo4-5 är ett material med

  • relativt låg kolhalt
  • goda bearbetningsegenskaper
  • god svetsbarhet
  • behåller hög hållfasthet också i högre temperaturer
  • goda kall- och varmformningsegenskaper

Strukturen på 13CrMo4-5-materialet gör att stålet klarar att stå emot deformation och härdning som kan uppstå vid mekanisk bearbetning. Denna egenskap gör att mjukglödning eller liknande värmebehandling inte behövs innan bearbetning.

Undrar du något om våra stålprodukter? Kontakta oss!

Vill du veta mer om våra stålprodukter? Vi har 30 års erfarenhet och kan det mesta om stål. Välkommen att kontakta oss så hjälper vi dig vidare.